Westlandstek voor Arja

Westlandstek Arja

Arja heeft zaterdag 4 november de WestlandStek ontvangen. Ze kreeg de onderscheiding voor haar 25-jarige vrijwilligerswerk voor de Kinderkleding- en Speelgoedbeurs in De Lier als oprichter en voorzitter.
De organisatoren van de kinderkledingbeurs vierden zaterdag een feestje voor het 25-jarig jubileum in De Tuinderij in De Lier. Wethouder Marga de Goeij was daar ook even te gast en overhandigde de WestlandStek en bijbehorende oorkonde aan Arja. Ze neemt nu afscheid als voorzitter en draagt het stokje over aan Jolanda Koole.


In 1992 was Arja één van de initiatiefnemers van een ‘ruilbeurs’ voor kinderkleding en speelgoed in De Lier. De eerste beurs werd gehouden in peuterspeelzaal Jip en Janneke, dat toen nog in De Spin gevestigd was. Arja bedacht samen met een vriendin dat al het goede speelgoed en kinderkleding maar zo’n kort leven hadden en werden weggedaan. Daar konden andere kinderen nog prima mee spelen of in gekleed worden. De opbrengst van de beurs ging naar de peuterspeelzaal omdat er toen dringend speelgoed nodig was.
De beurs groeide en in 1996 werd een ruimte van De Spin erbij betrokken. In 2004 werd ook dit te klein en De Spin kreeg een andere bestemming. De beurs verhuisde naar de kleine hal van sporthal Vreeloo. Omdat er een nieuwe vloer in kwam, kon de beurs vervolgens verhuizen naar de grote hal, een enorme ruimte.

De organisatie begon met 10 vrijwilligers in 1992 en heeft er in 2017 al 100. Zo’n 80 van hen zijn iedere beurs actief. Er is een zomerbeurs jaarlijks in april en een winterbeurs in oktober. Gemiddeld gaan er 15.000 artikelen van de hand op de beurs, ingebracht door 280 mensen en verkocht aan eer dan 500 kopers. Om dat te verwerken rinkelen er 11 kassa’s en er zijn zelfs paskamers aanwezig. De organisatie is gegroeid en geprofessionaliseerd. De artikelen die niet verkocht worden gaan naar de allerarmsten in Roemenië. Een groep uit Maasdijk ondersteunt de vrijwilligers daarin met het ophalen en opruimen van de kleding en stellingen. De opbrengst van de beurs wordt verdeeld over goede doelen, scholen en verenigingen in De Lier en het Westland.